DoughNuts with Nutella

Probably because someone was really "nut" about the dough, here it came the name "Doughnut". I do not know the story of the word and I have not checked. The thing that really interests me is, that now I could prepare them at home. It was a horrible, horrible feeling to know that the delicious doughnuts were sold only in the capital in my home country. Every time my family had a chance to travel to the capital, we stopped at "Dunkin' Donuts" for a bag of doughnuts. Our favourite ones were with "Nutella" filling and powder sugar - simple but irresistible combination of fried dough and liquid gold. Oh, my ... 

Here, in Canada is difficult to find one of these. Even if we do, they do not taste that deliciously. So, here is my way to substitute a missing pastry delicatessen we were craving for years. And the bonus part is, that I could always change the filling, depending on what is preferred. Here is the recipe (adapted from John Wiley) for these easy to make pastries.


for the doughnuts:

200 ml water (100 + 100)
6 g dry yeast
35 g shortening
50 g sugar
6 g salt
50 g eggs (1 large egg)
375 g flour

Dissolve the yeast in 100 ml water. Leave. Combine the shortening, sugar, and salt and mix until well combined. Add the egg gradually. Add the water and mix briefly. Add the flour and the yeast and mix to a smooth dough. Knead well - 8-10 min. Leave to ferment for about one and a half hour.

Roll the dough fairly thick (about 1 cm). Let it relax a little bit. With a cookie cutter, or just a glass, cut out the doughnuts. If you have a doughnut cutter, now is the time to use it. I used a cookie cutter with a diameter 60 mm. Collect all the scrap dough, roll it and let it relax again. Cut all the doughnuts.



In a heavy bottomed pan with a small diameter (so you could have a deeper oil bath), heat the frying fat. Try to use fat that has higher melting point. I used a combination of organic coconut butter and corn oil. Coconut butter flavour is too intense and I did not want it to take over the flavour of the final product. 

Fry the doughnuts, until golden brown making sure that the centre is well cooked. Lift them and let the excess fat drip off. Place them in an absorbent paper. Leave to cool.

Spoon some Nutella in a piping bag with round tip. There is a special tip for filling doughnuts. I do not have one. I use round tip No.5. Even star tip would do the work. 

Make a small hole with the tip of the knife - where you would start piping. Insert the tip of the bag as deep as possible and squeeze. The quantity of Nutella depends on how much you love. It is probably a good idea to check the first doughnut, breaking it in half. This way you will evaluate your squeezing. The same method could be used for a jam filling - just make sure there are no whole fruits. Sift confectioners' sugar all over the doughnuts. Serve at room temperature.


Понички с "Нутела"


Поничките с "Нутела" се продаваха само в "Dunkin' Donuts" в София, когато аз и семейството ми бяхме пристрастени към това кръгло, вкусно изкушение. Винаги, когато пътувахме до София, се отбивахме за кутия понички с "Нутела". Тук, в Канада точно тези понички е трудно да се намерят, и странно защо, но "Dunkin' Donuts" също не е толкова разпространена сладкарница. Но дори и да се открие, няма нищо общо с това, което аз си спомням от София. 

Поничките, които ще предложа, страшно много приличат на нашите бухти. Тази рецепта е с мая и прави малко по-плътни понички от тези, които се продават в "Dunkin' Donuts". Важното е да втасат добре, и да се оставят малко да почиват, след като се разточат. Ако обаче следвате моя начин на изпържване - в тиган с малък диаметър, няма да има нужда да се изчаква допълнително време, тъй като пърженето става бавно и това дава достатъчно време на поничките да втасат допълнително. Целта е да се заредят добре с въздух, за да бухнат след това и да образуват кухини за пълнежа. Аз лично, не препоръчвам твърде дълга почивка на формите.

за поничките:

200 ml вода (100 + 100)
6 g суха мая
35 g твърда растителна мазнина
50 g захар
6 g сол
50 g яйца (1 голямо яйце)
375 g брашно

Маята се разтваря в 100 мл от водата. В купа се смесвата мазнината, захарта и солта, разбъркват се добре. Постепенно се добавят яйцата. Добавя се водата и се смесват без да се бъркат дълго време. Добавят с брашното и маята и се меси около 8-10 мин. Оставя се да втаса покрито за час и половина.

Тестото се разточва с дебелина около 1 см. Оставя се да почине около 5 мин. Така след изрязване поничките няма да се свият и да загубят формата си. С резачка за бисквити или просто с чаша се изрязват кръгови форми. Разбира се, може да се използва и резачка за понички. Аз използвам кръгла резачка за бисквити с диаметър 60 мм. Изрезките се събират на тесто, разточват се, почива тестото и отново и се реже на кръгови форми.

В тиган с дебело дъно, с малък диаметър, се затопля мазнината. Аз използвам малък тиган (за сосове), защото предпочитам да имам дълбока мазна баня за поничките - това позволява равномерното им изпържване. Използвайте мазнина с висока температура на топене - тогава вреднити наситени мазнини, от които толкова се стремим да се предпазим, се образуват по-късно в етапа на обработка. Аз използвам комбинация от био кокосово масло и царевично олио. Кокосовото масло е много блага мазнина, но е твърде ароматно и променя много вкуса на готовия продукт. Можете да комбинирате мазнини по желание. 

Поничките се изпържват до златисто като е задължително центъра да е добре изпържен. Добре изпържената поничка е лека като се вдигне с ръка. За всеки случай може да проверите като разчупите една. Мазнината от пърженето се изцежда добре и готовите понички се нареждат в голяма чиния, постлана със салфетка за абсорбиране на олиото. Оставят се да изстинат.

В торбичка за шприцване с кръгъл накрайник се поставя известно количество "Нутела". Съществува специален накрайник за пълнене на понички, който е по-дълъг и може да влезе по-навътре. Аз нямам такъв и с тази големина на поничките, обикновен кръгъл накрайник №5 върши чудесна работа. Дори звезовиден накрайник би бил също така успешен.

С върха на ножа се малка дупка в поничката, където ще се шприцва. Вкарва се накрайника колкото е възможно по-надълбоко и се стиска торбичката като леко се изважда. С каква скорост се изважда торбичката определя колко пълнеж ще попадне в поничката. Ако не сте сигурни, разчупете първата - добра причина и да опитате творението си. По същия начин могат да бъдат напълнени с конфитюр или друг вид сладко, което не съдържа цели плодове. 

Готовите понички се поръсват с пудра захар. Добър апетит!

Comments

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts

Vínarterta